Blog SportsWebinar > Nowinki > Suplementacja magnezu, a poziom witaminy D

Suplementacja magnezu, a poziom witaminy D

Naukowcy zbadali związki między poziomem magnezu i witaminy D oraz ich wpływ na zdrowie.

Magnez jest niezbędnym makromineralem potrzebnym w dużych ilościach w organizmie. Ma wiele zalet zdrowotnych, jednak wiele osób nie przyjmuje rutynowo suplementów magnezu, w przeciwieństwie do witaminy D, która jest powszechnie znana i zalecana przez lekarzy. Suplementacja magnezu została w znacznym stopniu przeoczona.

Magnez pomaga w utrzymaniu funkcji nerwów, funkcji mięśni, regulacji bicia serca, układu odpornościowego, regulacji poziomu cukru we krwi, pomaga w utrzymaniu silnych kości i poprawie produkcji energii z białek. Magnez może również poprawić jakość snu i zapobiegać migrenom.

Źródła magnezu w diecie

Źródła magnezu obejmują zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, oraz owoce takie jak figi, awokado, banan i maliny. Inne źródła magnezu to orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola, ciecierzyca i fasola. Inne pokarmy bogate w magnez to także czarna czekolada, owoce morza, groch, brokuły, kapusta, zielona fasola, karczochy, szparagi, brukselka.

Średnio zaleca się, aby mężczyźni spożywali około 400 mg magnezu dziennie, zaś kobiety wymagają 300 mg dziennie. Warto zauważyć, że żywność bogata w białko, wapń lub witaminę D zwiększa zapotrzebowanie na magnez w organizmie.

Witamina D może potrzebować magnezu, aby była skuteczna

Wcześniejsze badania wykazały, że magnez wpływa na enzymy, które aktywują witaminę D, co oznacza, że ​​witamina D potrzebuje magnezu, aby był skuteczny. Niski poziom magnezu został również powiązany z niskim poziomem witaminy D. Niektóre inne badania wykazały, że niedobór magnezu może hamować wytwarzanie witaminy D w organizmie.

Istnieje wiele kontrowersji dotyczących roli magnezu i witaminy D w odniesieniu do zdrowia kości, raka i chorób serca. Ich rola w zapobieganiu rakowi jelita grubego była szeroko dyskutowana wśród badaczy. Z tego powodu naukowcy z Vanderbilt University Medical Center w Stanach Zjednoczonych chcieli wiedzieć, czy suplementy magnezu mogą regulować poziomy witaminy D i optymalizować ich działanie w profilaktyce raka.

W jaki sposób magnez wpływa na poziom witaminy D?

W nowym randomizowanym, kontrolowanym badaniu opublikowanym w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition naukowcy zbadali związek między poziomem magnezu i witaminy D a tym, jak może to wpływać na choroby. Badaniami objęto 180 uczestników biorących udział w programie spersonalizowanej profilaktyki raka jelita grubego (PPCCT) jako narażeni na ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy.

Pierwsza połowa była leczona różnymi dawkami suplementów magnezowych dostosowanych do ich podstawowego spożycia magnezu w diecie, podczas gdy druga połowa otrzymywała placebo identyczne z kapsułkami magnezu. Naukowcy mierzyli różne poziomy metabolitów witaminy D we krwi podczas leczenia.

Magnez optymalizuje witaminę D

Wyniki pokazały, że suplementy magnezu wchodziły w interakcje z witaminą D krążącą we krwi, zwiększając poziom aktywnej witaminy D, gdy poziom witaminy D był niski. Gdy poziom witaminy D był już wysoki, suplementy magnezu obniżały poziom aktywnej witaminy D. Uważa się, że było to spowodowane wpływem magnezu na enzymy zaangażowane w produkcję witaminy D w organizmie.

Badanie to wykazało zdolność magnezu do regulowania aktywnej witaminy D w taki sposób, że może ona zwiększać poziom aktywnej witaminy D, gdy jest ona niedostateczna we krwi i zmniejsza ją, gdy jest za duża, zapobiegając niedoborom witaminy D lub toksyczności w zależności od sytuacji. Sugeruje to, że poziom aktywnej witaminy D w organizmie jest bezpośrednio zależny od ilości magnezu.

Naukowcy doszli do wniosku, że magnez odgrywa znaczącą rolę w optymalizacji poziomu witaminy D i może pomóc w zapobieganiu chorobom związanym ze stężeniem witaminy D, stąd znaczenie tego badania.

W związku z powyższym nie można przecenić znaczenia suplementacji magnezu, szczególnie u osób, które nie zabezpieczają w swojej diecie dziennego zapotrzebowania na magnez. Naukowcy zasugerowali również, że należy przeprowadzić więcej badań, ponieważ magnez jest zdecydowanie zbyt skąpo spożywany, a suplementacja zbyt rzadko zalecana.

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/108/6/1249/5239886?redirectedFrom=fulltext

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/vumc-ssm121318.php

Dodaj komentarz